Overvejer du at skifte fra benzin- eller dieselbil til en elbil, eller tænker du måske på at leje en elbil med Avis for at prøve den, før du køber? Et af de oftest stillede spørgsmål for bilister, før de lejer eller køber en elbil, er, hvordan lader man en elbil, og hvor langt kører en elbil på 1 kwh.
Bekymringer om opladning og usikkerhed i forbindelse med rækkevidde falder i takt med, at det offentlige opladningsnetværk udvides. Pålidelige rejseapps fjerner bekymringen for at lede efter ladestandere, og forbedringer af batterier forlænger afstanden, som en elbil kan køre.
Det er afgørende at kende til placeringen af ladestandere for at planlægge rejser og være tilstrækkeligt uafhængig. Før du lejer en elbil, anbefaler vi, at du på forhånd finder den udbyder af ladestationer, der har det tætteste netværk af ladestationer langs din rute og ved din destination.
Ellers kan du også hurtigt finde ladestationer ved hjælp af en opladningsapp som Chargemap.
Shells opladningsnetværk gør planlægningen af din leje af elkøretøj enkel ved at hjælpe dig med at finde offentlige ladestationer i nærheden og under din tur.
Netværket giver dig adgang til over 500.000 offentlige ladepunkter i og uden for Europa. Kortet viser nærliggende tilgængelighed i realtid for hver ladeplads plus pris, oplader- og forbindelsestyper og tilgængelige hastigheder.*
*7 kW eller 22 kW opladere vil tage omkring 3-4 timer for at oplade helt; disse kan som regel findes på parkeringspladser og ved supermarkeder og fritidscentre. 50 kW DC opladere kan normalt oplade fra 0-80 % på omtrent 30 minutter, og de ekstremt hurtige 150 kW opladere, der findes ved Shells tankstationer, kan forsyne oplade tre gange hurtigere end det. Tiden afhænger af køretøjets mærke og model.
Efterhånden som teknologien for elkøretøjer blev forbedret, blev der produceret opladningskabler uden et universalstik, der kunne passe til alle elkøretøjer. Det syvbenede type 2-kabel er imidlertid blevet en europæisk standard, og alle biler, der fremstilles i Europa i dag, har dette stik.
De fleste biler har mindst to typer stik, og adaptere er lette at bruge.
Der er tre niveauer for opladningshastighed, så du kan tilrettelægge opladningen af dit elkøretøj efter behag.
Det er i stigende grad blevet nemmere at bruge det offentlige ladenetværk takket være udvidelsen af netværket af ladestationer, særligt i centrum, hvilket giver mulighed for at lade bilen, når du er på farten.
Offentlige ladestandere har både normale ladehastigheder og hurtigladning. Offentlig ladning af elbiler kan være mellem 3 til 10 gange hurtigere, afhængigt af strømforsyningen ved ladestationen og typen af lader, som elbilen bruger.
Hurtigladning er en måde, hvorpå man kan lade elbilen op på et offentligt område med et højt effektniveau, så den kræver en kompleks elektrisk installation. Det tager mellem 5-30 min. at oplade 80 % af batteriet med dette system, afhængig af typen af lader, kablet og køretøjskapaciteten.
Ladetiden afhænger af både batterikapaciteten og strømkilden. Jævnstrømsopladning (DC) er det hurtigste, men det er ikke muligt med alle køretøjer eller ladestationer. Opladning af elbil med vekselstrøm (AC) er mere almindeligt. Afhængigt af ladestrømmen, kan det tage mellem 2,5 timer (22 kW) og 4,5 timer (11 kW) at oplade en Renault ZOE.
Opladning af elbil derhjemme er den langsomste metode for opladning af en elbil, og det kan tage op til 24 timer.
Ved hjælp af en 7 kW ladeboks kan bilen oplades helt over natten.
En elektrisk Vauxhall Corsa kan lades op til 80 % på bare 30 min. (kilde: AA) ved hjælp af en hurtigoplader på en offentlig ladestation med hastigheder op til 50 kW.
Vidste du, at der er mange forskellige faktorer, som påvirker ladehastigheden, men de to vigtigste faktorer er kapaciteten af elbilens batteri og ladekraft? Når dette er sagt, er beregningen meget simpel: Batterikapacitet/ladekraft = opladningstid.
Batterikapacitet
Batteriet afgør mængden af energi, som kan oplagres, og det har derfor en kæmpestor betydning for den tid, det vil tage at oplade.
Batterikapacitet varierer fra elbil til elbil. Nissan LEAF har f.eks. en batterikapacitet på 30 kW, mens en Tesla Model S har en kapacitet på 100 kW.
Før opladning påbegyndes
Når elbilen er opladet