Madentusiaster strømmer til fra nær og fjern, og med god grund. Kombinationen af traditionelle madtraditioner og det spirende moderne køkken, som er inspireret af New Nordic-bølgen, har nemlig for alvor sat Færøerne på det kulinariske verdenskort. Det færøske køkken er især kendt for sine unikke fermenteringsteknikker og smagsnuancer, der tager afsæt i lokale råvarer, som bliver udnyttet til fulde. Resultatet er spændende madoplevelser og smagsnuancer, som har ry for til tider at sætte smagsløgene på prøve hos modige besøgende.
Lej en bil hos Avis, og spis dig igennem Færøernes gastronomiske univers.
Madscenen i Tórshavn spirer, og i hjertet af hovedstaden finder du denne lille blomst. Lad dig ikke snyde af det flere hundrede år gamle træhus, som huser restauranten RÆST. Restauranten her er nemlig et af de nyere skud på stammen og er et absolut must, hvis du vil have en autentisk færøsk madoplevelse. Menukortet byder på fermenteret mad i alle afskygninger - deraf navnet RÆST, som er navnet på en særlig færøsk fermenteringsteknik, der giver en helt særlig og stærk, fermenteret smag - en af Færøernes signaturer i køkkenet.
Man kommer ikke uden om den gastronomiske sværvægter KOKS, når talen falder på den færøske madscene. Den innovative restaurant satte for alvor Færøerne på verdenskortet, da den høstede Færøernes første Michelin-stjerne – og i februar 2019, fik restauranten tildelt endnu en. Det er svært at sige, hvad der imponerer mest. Om det er den exceptionelle madoplevelse, der med afsæt i traditionelle færøske madtraditioner og lokale råvarer udfordrer og imponerer alle sanser på bedste New Nordic-vis, eller om det er den enestående beliggenhed i natur, der er så uberørt, at det sidste stykke kørsel er offro
Gimburlombini ligger i et lille rødt hus lige ved havnen på øen Nólsoy, og det føles mest af alt som om, man træder ind i nogens dagligstue. Her går man på opdagelse. Restaurantens eventyrlystne kokke lader nemlig kreativiteten få frit løb i den lille café. Der er masser af god stemning og atmosfære, men ingen fast menu. Du kan dog være sikker på, at den grillede fisk er helt friskfanget, når den lander på din frokosttallerken. Caféen har åbent i dagtimerne og afholder indimellem ‘Dinner & Drinks’-events om aftenen.
Heimablídni er en færøsk betegnelse, der betyder ‘hjemlig gæstfrihed’. Konceptet går ud på, at private færøske hjem byder gæster indenfor til en helt unik madoplevelse – nemlig lokal hverdagsmad. Udover den særlige madoplevelse, får man som gæst også lov at se, hvordan et typisk færøsk hjem ser ud. Óli og Anna Rubeksen er et populært værtspar, som bor i bygden Velbastaður, tæt på Torshavn, men man kan opleve Heimablídni overalt på Færøerne. Mange steder melder man sig på i hold. Kontakt Visit Færøerne, når du er ankommet til Færøerne – de kan hjælpe med at få arrangeret denne helt særlige madoplevelse.
Mange af Færøernes restauranter ligger i Tórshavn, men der er også masser af spændende spisemuligheder på de øvrige øer. Kører du nordpå til landsbyen Gjógv kan du nyde udsigten til den billedskønne naturhavn og efterfølgende en bid mad på det hyggelige guesthouse Gjáargarður, som serverer enkel, men god lokal mad til både morgenmad, frokost og aften. Om søndagen er det især den populære buffet med færøske specialiteter, der trækker folk til - en oplagt mulighed for at smage på flere forskellige traditionelle retter.
Vi slutter turen af, hvor vi startede – nemlig i centrum af Torshavn. Her ligger restaurant Aarstova, som er endnu et populært sted at gå på eventyr i det færøske køkken. Restauranten ligger i en gammel historisk bygning, som engang var et ganske almindeligt færøsk hjem. De stemningsfyldte lokaler danner de perfekte rammer for den lækre 5-retters menu, som er sat sammen ud fra ørigets lokale råvarer og blandt andet inkluderer både laks og lammetatar. Servicen er i top, og der er tydeligvis lagt et stort arbejde i, at gæsterne skal gå både glade og mætte derfra.
Det kan være svært at nå de mange spændende spisesteder, som florerer på Færøernes blomstrende madscene på kun få dage, men en ting er sikkert og vist – selv et lille udpluk vil med stor sandsynlighed give dig uforglemmelige madoplevelser med i bagagen hjem.